Echtscheiding. Het is een heftig besluit: jullie gaan uit elkaar. Misschien zat het er al een tijdje aan te komen, wellicht was het een donderslag bij heldere hemel maar nu is de kogel door de kerk. En wat nu? In deze blog 5 tips waar het niet leuker van wordt, maar wel overzichtelijker.

 

1. Doe geen overhaaste dingen

Een scheiding brengt emoties met zich mee. Je bent boos, verdrietig, bang, opgelucht of allemaal tegelijk of van alles een beetje. Neem de tijd om dingen te bespreken, uit te praten en te verwerken.

 

2. Zoek hulp

Een echtscheiding is ingewikkeld, zowel emotioneel als zakelijk. Er moet veel besproken en geregeld in een periode dat het vaak samen lastig is. Zoek daarom iemand die jullie bijstaat. Dat kan een familielid of kennis zijn, maar dat is meestal ingewikkeld.

Als je enigszins on speaking terms bent, neem dan een goede mediator. Een mediator is gericht op het zoeken naar gezamenlijk gedragen oplossingen en het is stukken goedkoper en meestal harmonieuzer dan allebei een advocaat nemen. Een MfN Mediator met accreditatie familiemediator heeft ervoor doorgeleerd om het hele proces met jullie door te gaan, te zorgen dat jullie geen dingen vergeten en jullie zo nodig te adviseren over extern advies.

 

3. Denk aan de kinderen

Als je kinderen hebt, dan moeten die op de hoogte gesteld worden van jullie voornemen uit elkaar te gaan. Dat is hoe dan ook een moeilijke boodschap. Probeer het samen te vertellen en leg daarbij uit dat jullie nog steeds allebei van ze houden en dat het zeker niet aan hen ligt dat jullie uit elkaar gaan. Jullie zijn misschien binnenkort geen partners meer, maar jullie blijven samen de ouders.

Vinden jullie het ingewikkeld? Een mediator helpt met de voorbereiding van zo’n gesprek. Daarnaast kun je overwegen een Kindbehartiger in te schakelen (www.kindbehartiger.nl).

 

4. Leer van de ander

In elke relatie zijn taken verdeeld.  Wie betaalt de rekeningen, wie doet de belastingaangifte en de hypotheekzaken? Maar ook: wie onderhoudt het contact met school, wie houdt de verjaardagen bij en wie weet wie je moet bellen als er lekkage is?

Neem samen de tijd om te kijken wie waar het beste van op de hoogte is. Informeer elkaar, leg dingen uit of schrijf ze op, zodat beide partners na de scheiding zelfstandig verder kunnen.

 

5. Denk aan je sociale boedel

Of je het wilt of niet, de buitenwereld heeft opvattingen over het feit dat jullie uit elkaar gaan. Ze zijn het met je eens (‘dat had je jaren eerder moeten doen’) of juist niet (‘hoe durf je haar in de steek te laten’).

Overleg samen wat je zelf wilt. Willen jullie allebei bij beide families blijven komen of juist niet, hoe is het om elkaar op een feestje tegen te komen? Ga daarna bij voorkeur samen in gesprek met de belangrijke mensen in je omgeving. Vertel dat je uit elkaar gaat en leg uit hoe jullie het liefst willen dat het in de toekomst gaat. Houd er rekening mee dat zij er natuurlijk anders over kunnen denken..

Tot slot

Geen enkel afspraak die je in deze emotionele periode maakt is noodzakelijkerwijs voor de eeuwigheid. Verander je na een tijdje van mening of van inzicht ga dan opnieuw het gesprek aan met je (ex-)partner.

 

Pin It on Pinterest

Share This