Tien vragen (en antwoorden) over de Kindbehartiger

1. Een Kindbehartiger, wat is dat eigenlijk?
Een Kindbehartiger is een persoon die kinderen uit een gezin (en hun ouders) bijstaat rond een scheiding.

2. Wat doet zo’n Kindbehartiger dan precies?
Een Kindbehartiger praat met de kinderen. Hij of zij luistert naar wat een kind bezig houdt in de heftige periode rond een scheiding en en helpt om de gevoelens, gedachten en emoties op een rijtje te krijgen. Daarna denkt de Kindbehartiger met het kind na over wat hij of zij graag aan zijn ouders wil vertellen. Als het kind het wil is de Kindbehartiger bij dat gesprek aanwezig of vertelt eventueel namens het kind zijn verhaal. In sommige gevallen wordt het kind gevraagd zijn mening kenbaar te maken aan de rechter. In zulke gevallen helpt de Kindbehartiger het kind om een brief te schrijven.

3. Kan ik dat niet zelf?
Het is belangrijk om je te realiseren dat een kind in een scheiding vaak in een loyaliteitsconflict belandt. Het houdt immers van allebei zijn ouders, maar die zijn boos op elkaar. In zo’n geval voelt een kind zich vaak schuldig of geremd om zijn mening te geven of gevoelens te uiten. Kinderen worden snel groot in een scheidingssituatie en vinden dan dat ze een ouder moeten beschermen of hebben het gevoel dat ze gevraagd wordt partij te kiezen.

4. Een kind kan toch ook met opa of oma of een andere bekende praten?
Dat kan, maar oma of opa of een ander iemand uti het netwerk is vaak weer verbonden met één van de twee ouders. Dat maakt het lastig.

5. Wat kost een Kindbehartiger en wie betaalt dat?
De Kindbehartiger wordt betaald door de ouders.De kosten van een Kindbehartiger variëren. Meestal betaal je tussen de €70,- en €100,- per uur. Kun je dat echt niet missen, dan adviseer ik je om toch contact op te nemen met een Kindbehartiger als je vindt dat je kinderen dat nodig hebben. Wellicht is er iets te regelen. Bij mij in ieder geval wel.

Als familiemediator houd ik zelf gratis kindgesprekken als de hele scheidingsmediation via mij loopt.

6. Heeft mijn kind de juiste leeftijd om met een Kindbehartiger te praten?
Een Kindbehartiger past het gesprek aan aan de leeftijd van het kind. Gesprekken met een kleuter zijn uiteraard korter en anders van aard an gesprekken met ene puber.

7. Krijg ik te horen wat mijn kind gezegd heeft?
Vertrouwen en vertrouwelijkheid stata hoog in het vaandel bij de Kindbehartiger.  Er wordt met het kind besproken wat en op welke manier er iets gedeeld wordt uit het gesprek.

8. Moet ik toestemming geven voor gesprekken met een Kindbehartiger?
Als het kind nog geen 12 jaar oud is moeten de gezaghebbende ouders toestemming geven voor de inschakeling van een Kindbehartiger. Tussen 12 en 16 wordt ook het kind om toestemming gevraagd. Is het kind 16 jaar of ouder? Dan is alleen de toestemming van het kind noodzakelijk.

9. Hoe kom ik in contact met een Kindbehartiger?
Via de website www.kindbehartiger.nl vind je een Kindbehartiger bij jou in de buurt.

Steeds meer professionals verwijzen naar een Kindbehartiger. Denk aan advocaten en mediators, maar ook het Centrum voor Jeugd en Gezin en de Raad voor de Kinderbescherming.

10.Niet getrouwd maar wel uit elkaar, toch een Kindbehartiger?
Natuurlijk! Elk kind van wie de gezinssituatie verbroken wordt verdient een luisterend oor!

Pin It on Pinterest

Share This