Het besluit om uit elkaar te gaan is heftig. Het maakt daarbij niet uit of je getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of samenwoont. Maar hoe nu verder?

De meeste mensen hebben geen idee wat er allemaal bij een scheiding komt kijken. Dat is logisch, dit is een gebeurtenis die je hopelijk maar één keer in je leven overkomt. In dit bericht daarom een korte toelichting. Wat staat je te wachten?

Moeten we naar de rechter?

Als je getrouwd bent óf een geregistreerd partnerschap hebt waarbij er kinderen zijn dan moet de rechter jullie relatie ontbinden. In alle andere gevallen (geregistreerd partnerschap zonder kinderen of samenlevingscontract) is dat niet nodig.

Een advocaat of een mediator?

De keuze is aan jullie. Als je nog (enigszins) on speaking terms bent is mijn advies om het in ieder geval eerst met een mediator te proberen. De mediator leidt je door het proces en helpt jullie om afspraken te maken waar je het samen over eens bent.

Wat kost een scheiding?

Scheiden is niet goedkoop, maar het hangt helemaal af van jullie situatie. Bij een persoonlijk jaarinkomen lager dan € 37.300,00 (2017, met kinderen) of € 26.400,00 (2017, zonder kinderen) heb je recht op gesubsidieerde rechtsbijstand (een toevoeging). Je betaalt dan alleen een eigen bijdrage die voor mediator lager is dan voor een advocaat. Heb je geen recht op een toevoeging, reken dan voor een scheiding via een mediator afhankelijk van de situatie op een bedrag tussen de € 400,00 en € 1.200,00 (incl BTW) per persoon.

OK we hebben gekozen voor een mediator, wat staat ons te wachten?

Kort gezegd: Jullie gaan veel informatie krijgen om goede keuzes te kunnen maken over je woonsituatie, de kinderen en de verdeling van geld en spullen. Er moeten daarvoor ook veel papieren bij elkaar gezocht gaan worden. Het helpt daarbij als je (financiële) administratie op orde is.

De kinderen, hoe vertellen we ze dat we uit elkaar gaan?

Een gouden advies: vertel het samen. Maak de kinderen duidelijk dat jullie in de toekomst geen partners meer zijn maar dat jullie wel samen hun papa en mama blijven. Vinden jullie het moeilijk? Een goede mediator kan jullie helpen dit zogenaamde paraplugesprek voor te bereiden en eventueel te oefenen. Kinderen (moeten) worden betrokken bij het ouderschapsplan.

En dan?

Als alles besproken en besloten is zal de mediator een convenant opstellen en (als er kinderen zijn) een ouderschapsplan of een omgangsregeling. Als jullie het eens zijn over de inhoud onderteken je die. Vervolgens dient de mediator de stukken via een advocaat (die een verzoekschrift schrijft) in bij de Rechtbank. Nadat de Rechtbank een beschikking heeft afgegeven wordt de scheiding ingeschreven bij de gemeente. Eventueel kun je dan ook een ‘akte van berusting’ indienen, waarmee je aangeeft niet in beroep te zullen gaan. Je bent dan definitief gescheiden.

 

Scheiden, hoe gaat dat

Pin It on Pinterest

Share This